Bastionder, Den Bosch

Opdrachtgever: Gemeente ‘s-Hertogenbosch

Adviseur bouwfysica: RE-NL (Nelissen ingenieursbureau)

Adviseur installaties: RE-NL (Nelissen ingenieursbureau)

Omvang: ca. 350 m²

Bouwsom: € 1,5 miljoen

Gebouwsoort: bijeenkomstgebouw

Opleverdatum: 2009

Het informatiecentrum Bastionder is gerealiseerd in het Bastion Oranje aan de Zuidwal. Het Bastionder besteedt op educatieve en eigentijdse wijze aandacht aan de krijgsgeschiedenis van de vestingstad ’s-Hertogenbosch en de regio, maar ook aan de omliggende natuurwaarden. Rondom het rondeel is een driehoekig gebouw gemaakt, met veel schuine wanden en plafonds. In deze ruimte staat het gerestaureerde kanon Stuer Gewalt. Het Bastionder ziet vanuit de Vestingwerken uit over het natuurgebied Bossche Broek, een onderdeel van het Nationaal Landschap Het Groene Woud. De bijzondere architectuur van het gebouw is eerder genomineerd voor de prestigieuze Schreuderprijs voor ondergronds bouwen.