De Nobel, Leiden

Opdrachtgever: Gemeente Leiden Architect: RE-NL (Ector Hoogstad Architecten) Omvang: 2.952 m² Bouwsom: € 8 miljoen Gebouwsoort: bijeenkomstgebouw Opleverdatum: 2013  
Midden in een historisch bouwblok in de binnenstad van Leiden komt het nieuwe muziekcentrum De Nobel. Zeventiende-eeuwse woningen gecombineerd met negentiende-eeuwse monumentale fabriekspanden bepalen de sfeer van het bouwblok. De historische 19e-eeuwse bebouwing blijft zo veel mogelijk behouden. Dat geldt ook voor de bestaande sfeer. In ons ontwerp zoeken we naar harmonie tussen bestaand en nieuw. Daarom sluiten we aan bij de bestaande ruimtelijke opbouw van grote en kleine ruimtes, tuinen en dakterrassen. De monumentale fabriekshallen worden getransformeerd tot foyer met grand café. Hier kunnen kleinschalige happenings worden gehouden zoals een akoestisch optreden of een expositie. Ook de kleedkamers en de kantoren worden in dit monumentale deel ondergebracht. De Nobel krijgt twee popzalen: de grote zaal met vast podium en balkon biedt plaats aan 700 bezoekers en de intiemere muziekzaal kan 200 bezoekers ontvangen. Om geluidsoverlast in dit dichtgebouwde gebied te beperken zonder de karakteristieke sfeer aan te tasten, worden deze twee popzalen als nieuwbouw toegevoegd in het hart van het bouwblok. Zo is het mogelijk om een gloednieuw, uitstekend geïsoleerd poppodium op een natuurlijke manier in dit afwisselende historische centrumgebied te integreren mét respect voor de monumenten. De historische gevels aan de randen van het bouwblok worden subtiel aangevuld: eigentijdse architectuur, in harmonie met de historische gevelwand.
141023_De Nobel_081141114_De Nobel_037+29 141114_De Nobel_071 141114_De Nobel_108 141114_De Nobel_149