Transformatie kantoor Piekstraat, Rotterdam

Opdrachtgever: IMd Raadgevende Ingenieurs Architect: RE-NL (Ector Hoogstad Architecten) Omvang: 2014 m² Bouwsom: € 1,78 miljoen Gebouwsoort: kantoor Opleverdatum: 2011
Voor IMd ontwierp Ector Hoogstad Architecten het nieuwe hoofdkantoor in een oude metaalfabriek in de Rotterdamse haven.  Het karakteristieke bakstenen fabrieksgebouw uit 1951 wordt gekenmerkt door zijn vier enorme lichtstraten in het dak en een bijzondere staalconstructie. Het ontwerp voegt met beperkte ingrepen een eigentijdse functionaliteit en comfort toe en werd het pand zoveel mogelijk intact gehouden. Belangrijke aspecten waren om zowel de sfeer te behouden als de investeringen te beperken. De kop van de Piekstraat is een locatie met grote potentie. De landtong is hier zo smal dat gebouwen die aan de persoonshaven liggen ook prachtig uitzicht hebben over de Maas. Verschillende voormalige industriepanden worden nu herontwikkeld om in te werken, te wonen of voor horeca. Alle latere aanbouwen aan het pand uit 1951 zijn gesloopt zodat de oorspronkelijke robuuste vorm weer tevoorschijn komt. De hekken rondom het terrein worden verwijderd, de fabriek wordt weer teruggegeven aan de openbare ruimte. Ter plaatse van de originele toegangsdeuren zijn nog grote glazen puien toegevoegd. Hierdoor heb je vooral vanaf de eerste verdieping een spectaculair uitzicht over de Maas. Verder zijn gevel en dak schoongemaakt, de dakbedekking vernieuwd en isolatie toegevoegd. De ruimtelijkheid van de grote stalen vakwerken in het dak, de stalen spanten in de gevel en de grote kraanbanen midden in de hal domineren de beleving. De fabriek biedt veel meer ruimte dan IMd werkelijk nodig heeft. Daarom is de bijzondere keuze gemaakt om de nodige kantoorwerkplekken zo te maken dat ze voldoen aan alle eisen die je daar tegenwoordig aan zou stellen, maar het merendeel van de ruimte als een bonus te beschouwen waar we flexibeler mee omgaan. De kantoren worden onafhankelijk van de rest van de hal geïsoleerd en voorzien van verwarming en koeling. Door de lucht vanuit deze ruimten over te storten in de hal, zal daar het merendeel van het jaar ook een aangenaam klimaat heersen. Hier komen overlegtafels, een bibliotheek, lunchruimte, loungestoelen, allerlei plekken om ontmoeting en informeel overleg te stimuleren en de samenwerking te verbeteren.
2011-IMd4