Kloosters van Oisterwijk, Mariaheide en Asten

Opdrachtgever: Van Aarle De Laat Bouwmanagers Gezondheidszorg BV Adviseur bouwfysica: RE-NL (Nelissen ingenieursbureau) Adviseur installaties: RE-NL (Nelissen ingenieursbureau) Bouwsom: € 1,2 miljoen (Catharinenberg, Oisterwijk) € 1,2 miljoen (Nicolaas klooster, Mariaheide) € 300.000 (Missiezusters, Asten) Gebouwsoort: bijeenkomstgebouw Opleverdatum: 2010

Catharinenberg te Oisterwijk

De onderstaande functies bevinden zich binnen het gebouw:

- Afdeling somatiek en verpleging

- Ondersteunde ruimten

Voor de uitbreiding en renovatie van het voormalige klooster zijn de installaties voor het verpleeg- en verzorgingstehuis vernieuwd en aangevuld. De bestaande installaties zijn daar waar mogelijk hergebruikt. De nieuwe installaties zijn geïntegreerd in de beperkte inbouwmaten van het bestaande gebouw.

Nicolaas Klooster te Mariaheide (van Haarenstaete)

De onderstaande functies bevinden zich binnen het gebouw:

- Afdeling PG

- Afdeling somatiek en verpleging

- Ondersteunde ruimten

In het bestaande gebouwvolume is een luchtbehandelingssysteem ontworpen waarbij de wensen van de architect en de gebruiker geheel tot zijn recht zijn gekomen. Voorbeeld daarvan is dat de luchtbehandelingskasten op het dak vanaf de weg niet zichtbaar zijn. De bestaande verwarminginstallaties zijn gedeeltelijk hergebruikt waardoor een besparing op de installatie-investering werd gerealiseerd.

Missiezusters te Asten

De onderstaande functies bevinden zich binnen het gebouw:

- Afdeling PG

- Afdeling somatiek en verpleging

- Ondersteunde ruimten

Het gebouw is gedeeltelijk aangepast om aan de laatste eisen van de gezondsheidszorg te voldoen. Twee vleugels zijn geheel nieuw gebouwd. De overige gebouwdelen zijn aangepast aan de wensen van de gebruiker. Omdat de hoogte verschillen met de bestaande bouw vermeden moesten worden was er een beperkte bouwhoogte. Hierin is luchtbehandeling met koeling is geintegreerd in het bouwkundige ontwerp.