MetaForum TU Eindhoven

Opdrachtgever: Technische Universiteit Eindhoven Architect: RE-NL (Ector Hoogstad Architecten) Adviseur total enigneering: RE-NL (ABT, Nelissen ingenieursbureau) Omvang: 26.000 m² Bouwsom: € 50 miljoen Gebouwsoort: onderwijsgebouw Opleverdatum: 2012

“Campus 2020”, het vernieuwingsplan voor de Technische Universiteit Eindhoven neemt als ruimtelijke drager een centrale openbare ruimte, waaraan alle faculteiten en de belangrijkste voorzieningen hun eigen voordeur hebben. Prominent aan, en deels óp deze “groene loper” staat de zogeheten W-hal (Van Embden, 1959), de voormalige techniekhal van de faculteit Werktuigbouwkunde. Dit gebouw wordt getransformeerd tot het nieuwe voorzieningenhart van de campus, met daarin onder andere de centrale universiteitsbibliotheek, onderwijsruimten, ICT-ondersteuning en horeca. Waar de hal overlapt met de groene loper wordt deze opengewerkt tot een groot overdekt plein, dat zal worden gebruikt voor grootschalige bijeenkomsten.

De bijzondere ruimtelijke kwaliteiten van de bestaande hal, zoals de aangename lichtinval door het “damborddak” komen na de transformatie versterkt tot hun recht. Ingenieus verstopte techniek laat het transparante en luchtige karakter van het gebouw intact. Zoals gebruikelijk op de hele campus vormt de eerste verdieping het hoofdverkeersniveau, met aansluiting op loopbruggen naar de omringende gebouwen. Vanaf dit niveau is straks een spectaculaire afdaling te maken in de lager gelegen bibliotheek, die deels is ondergebracht in een nieuw souterrain (onder het bestaande gebouw!).

Een avontuurlijke trap leidt vanaf de eerste verdieping omhoog naar het (nieuw)bouwdeel van de faculteit Wiskunde & Informatica, dat boven de hal uitgetild wordt door een twintigtal ranke kolommen. Het faculteitsprogramma is hier samengebald in een zeer compact gebouw, dat voor voldoende daglicht wordt doorsneden door een klein maar bijzonder atrium. Een op het oog vrij gesloten gevel schept een dramatisch contrast tussen de fragiliteit van de onderbouw en het massieve metalen “blokje” erboven.
2012-tu-eindhoven2 Metaforum-TUE1 Metaforum-TUE3 Metaforum-TUE2 Metaforum-TUE4