Hugo Rudolph Kruytgebouw, Utrecht

Opdrachtgever: Universiteit Utrecht Adviseur Installaties: RE-NL (Nelissen ingenieursbureau) Omvang: ca. 45.000 m² Bouwsom: € 5 miljoen Gebouwsoort: onderwijsgebouw Opleverdatum: 2008

Het Hugo Rudolph Kruytgebouw wordt gebruikt door de departementen scheikunde en biologie – tien verdiepingen met laboratoria, lokalen en techniek, in totaal zo’n 45.000 m². Bouwkundig en installatietechnisch is het dertig jaar oude gebouw behoorlijk op leeftijd. RE-NL  heeft zeer nauwkeurig op microniveau onderzocht wat er écht vervangen moest worden, wat alleen reparatie behoefde en wat kon blijven zoals het was. Als ingrijpen nodig was, is gekeken hoe tegen zo laag mogelijke kosten de levensduur met een decennium kon worden verlengd. Dat lukt alleen als je de bouw- en installatietechniek tot in de puntjes beheerst. Zo zou het Kruytgebouw er weer tien jaar tegen kunnen voor een prijs die een stuk lager lag dan die van een volledige facelift.

De renovatie is opgesplitst in twee afzonderlijke fasen: fase 1: renovatie van de verdiepingen 2 tot en met 8 (oplevering 2007) fase 2: renovatie van de entree begane grond en de eerste verdieping (oplevering december 2008)