Park & garage, Rotterdam

Opdrachtgever: Westerpark C.V. Architect: RE-NL (Ector Hoogstad Architecten) Omvang: 10.000 m² Bouwsom: € 8,28 miljoen Gebouwsoort: publieke functie Opleverdatum: 2008

Voor het hoofdkantoor van Vopak en de kantoren en appartmenten in de aangrenzende Westerlaantoren in het Scheepvaartkwartier van Rotterdam ontwierpen we een aangename en sfeervolle, volledig ondergrondse parkeergarage. Op deze plek lag in het verleden een ruime keerlus voor de tram, die bij zijn verdwijnen een onduidelijke stedenbouwkundige situatie achterliet. Met de aanleg van de drielaagse garage wordt de Westerlaan weer rechtgetrokken en het prachtige park vergroot, waardoor het nu een ruime uitloop richting de rivier heeft. Omdat het Park Rijksmonument is, moest zeer behoedzaam met het landschap worden omgegaan en werden de plannen zeer nauwkeurig voorbereid en getoetst.

Bovengronds is de in- en uitrit gedeeltelijk overdekt om naadloos op te gaan in het glooiende landschap. Drie melkglazen toegangsgebouwtjes markeren als op zichzelf staande sculpturen de entrees. Met hun subtiele afgeronde vormen (het glas is "koud gebogen" - dat wil zeggen: vlakke platen zijn op locatie in vorm gebracht), gaan de paviljoens op een vanzelfsprekende manier op in het omringende parklandschap.