Westerlaantoren, Rotterdam

Opdrachtgever: Calandstraat C.V. Architect: RE-NL (Ector Hoogstad Architecten) Omvang: 22.200 m² Bouwsom: € 27,2 miljoen Gebouwsoort: kantoor/woningen Opleverdatum: 2012

Het voormalige hoofdkantoor van Van Ommeren, gelegen langs het Park aan de Maas, bestond uit laagbouw en een toren. Door slim te ontwerpen creëerden we op een efficiënte manier extra ruimte binnen de bestaande volumes van laagbouw en toren. Hierdoor kon het nieuwe hoofdkantoor van Vopak in zijn geheel in de volledig vernieuwde laagbouw worden gehuisvest, en kwam de toren vrij voor een andere bestemming. De constructieve overcapaciteit van de kantoortoren hebben we benut voor drie extra bouwlagen. De bovenste twee lagen mochten worden gesloopt en vervangen door vijf nieuwe lagen in een lichtere constructie, op voorwaarde dat er woningen zouden worden gerealiseerd. Het constructieve casco van de toren wordt bewaard en herontwikkeld tot hoogwaardige kantoorlocatie met exclusieve appartementen.

Op de eerste tot en met elfde verdieping komen kantoren en op de twaalfde tot en met negentiende verdieping appartementen. De kantoren en appartementen delen een entree die wordt beheerd door een huismeester. De entreehal wordt dubbel hoog en zal met zijn hoge ramen volop daglicht binnenlaten en wijds uitzicht bieden op het Park. Aan de bestaande constructie wordt een nieuwe gevel gehangen, Binnen een nieuw stalen raamwerk worden riante balkons toegevoegd met glazen borstweringen en windschermen. De nieuwe gevel bevat ramen en grote schuifpuien binnen het raamwerk van de balkons. De toren wordt evenals de laagbouw bekleed met geglazuurde keramische tegels. De witte accenten verbinden de toren met de laagbouw, zodat er visueel één geheel ontstaat.
Westerlaantoren1 Westerlaantoren2 Westerlaantoren3 Westerlaantoren4